Εντυπώσεις από το Καστόρι Λακωνίας

Τη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 επισκεφθήκαμε το Καστόρι Λακωνίας. Επειδή ήταν μακριά χρειάστηκε
να κάνουμε τον γύρο του Ταϋγέτου με το λεωφορείο. Μέσα στο λεωφορείο πολλά παιδιά φωνάζαμε «μου-σι-κή» , επομένως και η κυρία μας έβαλε μουσική, κάποια παιδιά κοιμόντουσαν ή έπαιζαν με τους πίσω τους και κάποια παιδιά συζητούσαν.
Όταν φτάσαμε συναντηθήκαμε με τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Καστορείου. Οι δασκάλες, τα
παιδιά και ο πρόεδρος του χωριού κ. Χρήστος Βασιλείου μας ξενάγησαν στο χωριό τους. Κατηφορίσαμε προς τον ποταμό Κάστορα, όπου εκεί φάγαμε το πρωινό μας και γνωριστήκαμε. Μετά περπατήσαμε σε ένα μονοπάτι που μας περίμενε για περιπέτεια. Μέσα στο δάσος βρίσκονταν πολλά δέντρα και βλέπαμε μπροστά μας πεσμένους κορμούς. Μας συνόδευε και μας βοηθούσε και ο πρόεδρος του περιβαλλοντικού Συλλόγου Φίλων Ταϋγέτου «Λουσίνα» κ. Κώστας Λαγανάς. Μέσα στο μονοπάτι είχε λάσπη και υγρασία αφού δίπλα κυλούσε ο ποταμός. Προσέξαμε κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας ένα παλιό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και ανεβήκαμε σε τρεις γέφυρες, δύο ξύλινες και μία μαρμάρινη. Τα τοπία που αντικρίζαμε ήταν φανταστικά, αλλά το πιο ωραίο για εμένα ήταν το ποτάμι που έρεε, οι γάλανθοι , ένα σπάνιο λουλούδι που φυτρώνει μόνο σε τέτοια μέρη και τα υκλάμινα. Όταν βγαίναμε από το δάσος φωτογραφηθήκαμε όλοι μαζί στο «Μαρμαρογέφυρο» .
Στη συνέχεια φτάσαμε σε μία εκκλησία, στον Άγιο Μάμμα. Επισκεφθήκαμε το ιχθυοτροφείο του κ.
Γεροντίδη και είδαμε ζωντανές πέστροφες και σολομούς, αλλά εμένα μου έκανε εντύπωση ένα τεράστιο ψάρι που έμοιαζε με καρχαρία και λεγόταν οξύρυγχος. Ξεκουραστήκαμε σε ένα μέρος που είχε βράχια, γρασίδι, παγκάκια και μια πέτρινη πηγή για νερό, που παλιά ήταν οι αλευρόμυλοι. Εκεί γνωρίσαμε και την κ. Καίτη Σμυρνιού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστορείου «Πολυδεύκης» και μας κέρασε τοπικούς χυμούς. Γνωρίσαμε και κάποια έθιμα όπως η γιορτή της τσίχλας, η γιορτή της Μπουκουβάλας και η Μουτζουροδευτέρα που γιορτάζονται στην περιοχή.
Σε αυτό το μέρος, σε αυτή την εκδρομή αλήθεια μου άνοιξε συναισθήματα που δεν ήξερα ότι υπάρχουν. Όπως αυτή η γαλήνη και η ηρεμία που ένιωσα.

Νεφέλη Βεργινάδη, μαθήτρια του Γ1 τμήματος του 11 ου Δημ. Σχολ. Καλαμάτας
(Υ.Γ. Ευχαριστούμε και τις δασκάλες της Γ τάξης και την κ. Γεωργία Καμαρινού, που μας συνόδευσαν σ’
αυτή την υπέροχη επίσκεψη.)

ΚΑΣΤΟΡΙ ΒΡΥΣΗ
ΚΑΣΤΟΡΙ ΔΑΣΟΣ
ΚΑΣΤΟΡΙ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΟ
ΚΑΤΟΡΙ ΓΕΦΥΡΙ