Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Το  σχολείο μας συμμετείχε στον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου προσφέροντας στους μαθητές μας χαρά, παίζοντας αυτοσχέδια βιβλιοπαιχνίδια.

Βιβλιοπαζλ : Φωτοτυπημένα εξώφυλλα βιβλίων έγιναν παζλ. Νικητής ήταν όποιος έφτιαχνε πρώτος το παζλ του και διάβαζε τον τίτλο και συγγραφέα του βιβλίου.

Βιβλιοτρίλιζα: Ο Μάγος του Οζ και ο Μάγκας έγιναν πιόνια στο παιχνίδι της επιδαπέδιας τρίλιζας.

Βιβλιομνήμη: Ζευγάρια εξώφυλλων βιβλίων τοποθετήθηκαν, ανακατεμένα,  σε μεγάλο πίνακα. Αφού γυρίστηκαν ανάποδα τα παιδιά έπρεπε να θυμηθούν και να βρουν τα ζευγάρια. Νικητής ήταν όποιος κατάφερνε να βρει τα περισσότερα ζευγάρια βιβλίων.

Βιβλιοψάρεμα: Εξώφυλλα βιβλίων έγιναν ψαράκια. Τέσσερις μαθητές συναγωνίζονταν ποιος θα ψαρέψει τη δική του ομάδα ψαριών. Κάθε ομάδα αντιστοιχούσε σε βιβλία ενός συγγραφέα. Νικητής όποιος ψάρευε πρώτος τα ψαράκια του και διάβαζε τους τίτλους.

Εκτός από τα παιχνίδια οι μικροί μαθητές απήλαυσαν και αφήγηση του βιβλίου «Ένα απλό μολύβι», της Ασπασίας Πρωτογέρου, εκδ. Πατάκη από τον θεατρολόγο του σχολείου μας  κ. Δρίτσα  ενώ οι μεγαλύτεροι μαθητές πέρασαν από το βιβλίο στον κινηματογράφο βλέποντας την ταινία «Ο Ψύλλος» βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Δημήτρη Σπύρου, εκδ. Πατάκη.

Οι δράσεις μας είχαν στόχο να δείξουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον μας για τα βιβλία. Μέσα από τη χαρά και το γέλιο να φέρουμε τους μαθητές μας κοντά στη μαγεία του βιβλίου!

Ευχαριστήριο του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας για τη δωρεά βιβλίων από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ο Διευθυντής, ο Σύλλογος Διδασκόντων και οι μαθητές/τριες του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν δημόσια τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, για την προσφορά βιβλίων προς τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Ο εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης  μας με βιβλία αξιόλογων εκδόσεων αποτελεί βασικό στόχο του σχολείου μας και η δωρεά αυτή συμβάλλει σημαντικά σε αυτό.

Επίσκεψη στο παράρτημα Τριφυλίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας

Το Ε1 και Ε2 του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας επισκέφθηκαν  την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 το παράρτημα Τριφυλίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας. Εκεί η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης Κα Γαρυφαλιά Τεριζάκη διάβασε στον χώρο της βιβλιοθήκης το βραβευμένο με το SERPA International Award for Picturebooks 2017,  «ΤΕΛΟΣ; Μα τι τέλος είναι αυτό;», της Noemi Vola, από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη

«Ένα τρελό βιβλίο, ωδή στην παιδική φαντασία και στον δημιουργικό τρόπο σκέψης…» ζωντάνεψε στη βιβλιοθήκη με πολλούς και διαφορετικούς και κυρίως, τρελούς τρόπους! 

Θεατρικό παιχνίδι, κατασκευές, ιδεοθύελλα, τρελούς σελιδοδείκτες που αλλάζουν το τέλος της ιστορίας, δημιουργοί ιστοριών, ζωγραφική… 

Το σπουδαιότερο όμως, το πήραμε μαζί μας: τις ιδέες μας για να δημιουργήσουμε τη δική μας ιστορία (με ήρωα τον κο Γκαρή) και φυσικά τις αναμνήσεις από την επίσκεψη! 

Υπήρξε συνεργασία με το Eliopoulos Museum / Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου και συγκεκριμένα με τον εθελοντή του μουσείου Χρήστο Τσοροβά, ο οποίος μας ξενάγησε στον χώρο με εξαιρετικό τρόπο. Μέσα από τις φωτογραφίες και τη ζωγραφική του καλλιτέχνη , μεταφέρθηκαν στην εποχή του. Εκφράστηκαν και δημιούργησαν τα δικά τους έργα.

Όταν το ένα τμήμα ήταν στη βιβλιοθήκη ,το άλλο ήταν στο μουσείο και το αντίστροφο!

Ένα ταξίδι γεμάτο… ταξίδια για τους μικρούς και τους μεγάλους επισκέπτες!

6 Μαρτίου: Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Με αφορμή αυτή την ημέρα, τμήματα του σχολείου μας παρακολούθησαν ταινία μικρού μήκους στη βιβλιοθήκη με στόχο την ευαισθητοποίησή τους όσον αφορά αυτά τα ζητήματα. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές για τα αίτια , τις επιπτώσεις και τους τρόπους αντίδρασης και αντιμετώπισης του φαινομένου. Επίσης, οι μαθητές ξεφύλλισαν και δανείστηκαν βιβλία με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό. Τέλος, οι μαθητές του Β2 απεικόνισαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε μια αφίσα.

H Βιβλιοθήκη του Σχολείου μας

Ώρα βιβλιοθήκης

Οι μικροί μας μαθητές διαβάζουν, ξεφυλλίζουν και διαλέγουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους το βιβλίο με το οποίο θα ταξιδέψουν στον κόσμο της φαντασίας ή της γνώσης.

Οι μαθητές διαλέγουν και διαβάζουν αποσπάσματα από το αγαπημένο τους βιβλίο και στη συνέχεια ακολουθεί συζήτηση με τους συμμαθητές τους.