Πρόγραμμα Βουρτσίζουμε Μαζί

Την Παρασκευή  9 Ιουνίου η Β’ τάξη παρακολούθησε το πρόγραμμα : «Βουρτσίζουμε μαζί». Το πρόγραμμα (εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας) περιελάμβανε παρουσίαση με προτζέκτορα και συζήτηση με τον οδοντίατρο κ. Γιώργο Ζαχαρόπουλο σχετικά με τη φροντίδα των δοντιών μας. Ο κ. Ζαχαρόπουλος έδωσε στα παιδιά πολύ χρήσιμες συμβουλές και έλυσε τις απορίες τους σχετικά με τα πονεμένα δοντάκια. Έπειτα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν να βουρτσίσουν ψεύτικα δόντια  με μία τεράστια οδοντόβουρτσα μαθαίνοντας το σωστό τρόπο. Στο τέλος, μοιράστηκαν ημερολόγια με αυτοκόλλητα που θα επιβραβεύουν τα παιδιά αλλά και τους γονείς όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον 2 φορές τη μέρα στο σπίτι.

Εκπαιδευτική επίσκεψη της ΣΤ2 τάξης στη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτώρια Γ. Καρέλια”

Στα πλαίσια του προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων “Μονοπάτια και Σταυροδρόμια Πολιτισμών”, η ΣΤ2 τάξη του σχολείου μας, συνοδευόμενη από την δασκάλα του τμήματος Αναστασία Οικονομοπούλου και την εκπαιδευτικό Αγγλικών Γεωργία Τσούρα, επισκέφθηκε τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτώρια Γ. Καρέλια” και υλοποίησε το πρόγραμμα «Πες μου τι φοράς να σου πω ποιος είσαι». Με την καθοδήγηση της εμψυχώτριας εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Συλλογής, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις ενδυμασίες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και να αναζητήσουν στοιχεία που φανερώνουν τα χαρακτηριστικά των ενδυμασιών σε σχέση με το κλίμα, τις καθημερινές ασχολίες, τα έθιμα και τις εκδηλώσεις του κάθε τόπου. Στη συνέχεια, οι μαθητές και μαθήτριες χωρίστηκαν σε ομάδες και συμμετείχαν με επιτυχία σε βιωματικές δραστηριότητες όπως παιχνιδοεξερεύνηση  και αναπαράσταση σκηνών καθημερινής ζωής με βάση τα στοιχεία των ενδυμασιών. Η ποικιλία των ενδυμασιών καθώς και ο διαδραστικός και βιωματικός χαρακτήρας του προγράμματος της Συλλογής έκανε την επίσκεψη μία ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά και ενίσχυσε την εξοικείωσή τους με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

Το 10ο Νηπιαγωγείο επισκέφτηκε το σχολείο μας

Την Παρασκευή 5 Μαΐου το 10ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, επισκέφθηκε το σχολείο μας. Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης, υποδέχθηκαν τους μικρούς μας φίλους, παρακολούθησαν παρέα την αφήγηση ενός παραμυθιού από τους εκπαιδευτικούς και συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ενός κολλάζ σε ομάδες. Έπειτα, οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου μας. Έτσι είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το Δημοτικό  Σχολείο και να παρακολουθήσουν τη λειτουργία του, στα πλαίσια της ομαλής μετάβασης τους από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό.

Δράση για τη διαφορετικότητα

Στα πλαίσια των σχολικών δράσεων οι μαθητές του Β1 διάβασαν παραμύθια για τη διαφορετικότητα και  μίλησαν για τον σεβασμό και την κατανόηση. Έπαιξαν παιχνίδια ερωτήσεων και ολοκλήρωσαν τις δραστηριότητες ζωγραφίζοντας τους χαρακτήρες των βιβλίων. 

Επίσκεψη στο παράρτημα Τριφυλίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας

Το Ε1 και Ε2 του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας επισκέφθηκαν  την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 το παράρτημα Τριφυλίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας. Εκεί η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης Κα Γαρυφαλιά Τεριζάκη διάβασε στον χώρο της βιβλιοθήκης το βραβευμένο με το SERPA International Award for Picturebooks 2017,  «ΤΕΛΟΣ; Μα τι τέλος είναι αυτό;», της Noemi Vola, από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη

«Ένα τρελό βιβλίο, ωδή στην παιδική φαντασία και στον δημιουργικό τρόπο σκέψης…» ζωντάνεψε στη βιβλιοθήκη με πολλούς και διαφορετικούς και κυρίως, τρελούς τρόπους! 

Θεατρικό παιχνίδι, κατασκευές, ιδεοθύελλα, τρελούς σελιδοδείκτες που αλλάζουν το τέλος της ιστορίας, δημιουργοί ιστοριών, ζωγραφική… 

Το σπουδαιότερο όμως, το πήραμε μαζί μας: τις ιδέες μας για να δημιουργήσουμε τη δική μας ιστορία (με ήρωα τον κο Γκαρή) και φυσικά τις αναμνήσεις από την επίσκεψη! 

Υπήρξε συνεργασία με το Eliopoulos Museum / Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου και συγκεκριμένα με τον εθελοντή του μουσείου Χρήστο Τσοροβά, ο οποίος μας ξενάγησε στον χώρο με εξαιρετικό τρόπο. Μέσα από τις φωτογραφίες και τη ζωγραφική του καλλιτέχνη , μεταφέρθηκαν στην εποχή του. Εκφράστηκαν και δημιούργησαν τα δικά τους έργα.

Όταν το ένα τμήμα ήταν στη βιβλιοθήκη ,το άλλο ήταν στο μουσείο και το αντίστροφο!

Ένα ταξίδι γεμάτο… ταξίδια για τους μικρούς και τους μεγάλους επισκέπτες!

21 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Το 11ο ΔΣ Καλαμάτας ως μέλος του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO ASPnet συμμετείχε στην πρωτοβουλία  «Gift a poem»/ «Χάρισε ένα ποίημα» η οποία προτάθηκε από την Πολωνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO  και το Ίδρυμα  Zbigniew Herbert, σε συνεργασία με τη Μονάδα Διεθνούς Συντονισμού ASPnet. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 70 χρόνων από την ίδρυση του Δικτύου ASPnet  και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 21 Μαρτίου όπως καθιερώθηκε από την UNESCO το 1999.

  Η πρωτοβουλία αυτή είναι εμπνευσμένη από την χειρονομία του Πολωνού ποιητή Zbigniew Herbert ο οποίος έγραψε ποιητικές επιστολές σε φίλους, καλλιτέχνες και ανθρώπους που ήταν σημαντικοί για αυτόν

  Στη δράση αυτή συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Δ-Ε-ΣΤ.  Η δραστηριότητα είχε τα εξής απλά βήματα:

  Η υπεύθυνη του σχολείου μας για το Δίκτυο ASPnet ενημέρωσε με σύντομη παρουσίαση τα παιδιά για τη δράση. Στη συνέχεια οι μαθητές, σε ομάδες, προσήλθαν στη βιβλιοθήκη του σχολείου, όπου με την καθοδήγηση της Υπεύθυνης Εκπ/κού Σχολικής Βιβλιοθήκης αναζήτησαν σε βιβλία ποίησης και ποιητικές συλλογές ένα ποίημα το οποίο θα ήθελαν να χαρίσουν σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο από το οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον, αλλά και σε όποιο πρόσωπο πιστεύουν ότι ένα ποίημα θα τους έδινε ελπίδα και χαμόγελο. Τέλος αντέγραψαν το επιλεγμένο ποίημα στην κάρτα που είχε προταθεί από τους διοργανωτές για να το προσφέρουν ως δώρο.   Η συμμετοχή των παιδιών ήταν αρκετά μεγάλη και ενθουσιώδης καθώς πολλοί μαθητές επέλεξαν να δωρίσουν παραπάνω από ένα ποίημα το οποίο μάλιστα φιλοτέχνησαν με πολύχρωμες ζωγραφιές. Οι μαθητές μέσα από αυτή τη διαδικασία αποκόμισαν πολλά οφέλη καθώς η ποίηση ως μορφή τέχνης ενεργοποιεί όλα τα επίπεδα νοημοσύνης αφού λέξεις, ήχοι, χρώματα,  ρυθμός και ενσυναίσθηση χρησιμοποιούνται στη δημιουργία ενός ποιήματος. Μέσα από τα ποιήματα που διάλεξαν εξέφρασαν τα συναισθήματά τους και ευελπιστούμε να αποτελέσει η δράση αυτή  αφορμή για να ανοιχτεί  ένα παράθυρο στον κόσμο της  ποίησης.

Επίσκεψη στο στρατιωτικό μουσείο από τους μαθητές του Β1 και Β2

Την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου η Β’ τάξη επισκέφθηκε το Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας Καλαμάτας. Τα παιδιά στα πλαίσια της ενότητας : «Μες το μουσείο» της Γλώσσας, ήρθαν σε επαφή με μουσειακά εκθέματα και λαογραφικά στοιχεία. Συγκεκριμένα , ξεναγήθηκαν στην Έκθεση Ιστορικών Κειμηλίων του Συλλέκτη – Ερευνητή Χρήστου Κατσαμπάνη με θέμα «Φορεσιές Παλιές – Παλαιότυπα – Άρματα του 1821».Ιδιαίτερη εντύπωση τους προξένησαν οι παραδοσιακές στολές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και ένα αφιέρωμα στο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τη φορεσιά και την αρματωσιά του.

      Στη συνέχεια, συνδυάσαμε τη μάθηση με τη διασκέδαση και επισκεφθήκαμε την παιδική χαρά όπου τα παιδιά απόλαυσαν τη λιακάδα και τα παιχνίδια του πάρκου.