Η Α’ τάξη επισκέφτηκε την 10η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμάτας

Η Α τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε την Πέμπτη, 25/5/2023, την 10η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμάτας στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. Τα παιδιά, αφού περιηγήθηκαν στον χώρο, συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα που υλοποίησε η Αυτοσχέδια Σκηνή – Θέατρο Βαγόνι με θέμα: «Ένας κήπος στα χέρια μου» (Α1) και το 6ο Σύστημα Αεροπροσκόπων με θέμα: «Ομαδικά προσκοπικά παιχνίδια διαπαιδαγώγησης και κοινωνικοποίησης» (Α2). Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό κι επέστρεψαν στο σχολείο τους αποκομίζοντας γνώσεις κι εμπειρίες μοναδικές

Επίσκεψη στο Μυστρά και στο Πάρκο Γουδέ

Οι μαθητές της Ε τάξης του Σχολείου μας επισκέφτηκαν στις 31 Μαΐου 2023 τη βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά και ξεναγήθηκαν στον χώρο της καστροπολιτείας, απόλαυσαν τη θέα, επισκέφτηκαν ναούς, είδαν το παλάτι, βρέθηκαν εκεί όπου στέφτηκε αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος  ΙΑ Παλαιολόγος (τελευταίος αυτοκράτορας του βυζαντίου).

Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε το πάρκο Γουδέ και διασκεδάσαμε στους χώρους αναψυχής που υπάρχουν εκεί.

Εκπαιδευτική επίσκεψη της ΣΤ2 τάξης στη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτώρια Γ. Καρέλια”

Στα πλαίσια του προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων “Μονοπάτια και Σταυροδρόμια Πολιτισμών”, η ΣΤ2 τάξη του σχολείου μας, συνοδευόμενη από την δασκάλα του τμήματος Αναστασία Οικονομοπούλου και την εκπαιδευτικό Αγγλικών Γεωργία Τσούρα, επισκέφθηκε τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτώρια Γ. Καρέλια” και υλοποίησε το πρόγραμμα «Πες μου τι φοράς να σου πω ποιος είσαι». Με την καθοδήγηση της εμψυχώτριας εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Συλλογής, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις ενδυμασίες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και να αναζητήσουν στοιχεία που φανερώνουν τα χαρακτηριστικά των ενδυμασιών σε σχέση με το κλίμα, τις καθημερινές ασχολίες, τα έθιμα και τις εκδηλώσεις του κάθε τόπου. Στη συνέχεια, οι μαθητές και μαθήτριες χωρίστηκαν σε ομάδες και συμμετείχαν με επιτυχία σε βιωματικές δραστηριότητες όπως παιχνιδοεξερεύνηση  και αναπαράσταση σκηνών καθημερινής ζωής με βάση τα στοιχεία των ενδυμασιών. Η ποικιλία των ενδυμασιών καθώς και ο διαδραστικός και βιωματικός χαρακτήρας του προγράμματος της Συλλογής έκανε την επίσκεψη μία ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά και ενίσχυσε την εξοικείωσή τους με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

21 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Το 11ο ΔΣ Καλαμάτας ως μέλος του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO ASPnet συμμετείχε στην πρωτοβουλία  «Gift a poem»/ «Χάρισε ένα ποίημα» η οποία προτάθηκε από την Πολωνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO  και το Ίδρυμα  Zbigniew Herbert, σε συνεργασία με τη Μονάδα Διεθνούς Συντονισμού ASPnet. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 70 χρόνων από την ίδρυση του Δικτύου ASPnet  και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 21 Μαρτίου όπως καθιερώθηκε από την UNESCO το 1999.

  Η πρωτοβουλία αυτή είναι εμπνευσμένη από την χειρονομία του Πολωνού ποιητή Zbigniew Herbert ο οποίος έγραψε ποιητικές επιστολές σε φίλους, καλλιτέχνες και ανθρώπους που ήταν σημαντικοί για αυτόν

  Στη δράση αυτή συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Δ-Ε-ΣΤ.  Η δραστηριότητα είχε τα εξής απλά βήματα:

  Η υπεύθυνη του σχολείου μας για το Δίκτυο ASPnet ενημέρωσε με σύντομη παρουσίαση τα παιδιά για τη δράση. Στη συνέχεια οι μαθητές, σε ομάδες, προσήλθαν στη βιβλιοθήκη του σχολείου, όπου με την καθοδήγηση της Υπεύθυνης Εκπ/κού Σχολικής Βιβλιοθήκης αναζήτησαν σε βιβλία ποίησης και ποιητικές συλλογές ένα ποίημα το οποίο θα ήθελαν να χαρίσουν σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο από το οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον, αλλά και σε όποιο πρόσωπο πιστεύουν ότι ένα ποίημα θα τους έδινε ελπίδα και χαμόγελο. Τέλος αντέγραψαν το επιλεγμένο ποίημα στην κάρτα που είχε προταθεί από τους διοργανωτές για να το προσφέρουν ως δώρο.   Η συμμετοχή των παιδιών ήταν αρκετά μεγάλη και ενθουσιώδης καθώς πολλοί μαθητές επέλεξαν να δωρίσουν παραπάνω από ένα ποίημα το οποίο μάλιστα φιλοτέχνησαν με πολύχρωμες ζωγραφιές. Οι μαθητές μέσα από αυτή τη διαδικασία αποκόμισαν πολλά οφέλη καθώς η ποίηση ως μορφή τέχνης ενεργοποιεί όλα τα επίπεδα νοημοσύνης αφού λέξεις, ήχοι, χρώματα,  ρυθμός και ενσυναίσθηση χρησιμοποιούνται στη δημιουργία ενός ποιήματος. Μέσα από τα ποιήματα που διάλεξαν εξέφρασαν τα συναισθήματά τους και ευελπιστούμε να αποτελέσει η δράση αυτή  αφορμή για να ανοιχτεί  ένα παράθυρο στον κόσμο της  ποίησης.

Η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Σχολείου μας

Την Τετάρτη, 21/12/2022, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερη χαρά την όμορφη Χριστουγεννιάτικη γιορτή που ετοίμασαν οι μαθητές των τμημάτων Β1΄ και Β2΄ του σχολείου μας.

Την γιορτή επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί κ. Γρέπτσου Δήμητρα και κ. Σουρίλα Γεωργία. Το υπέροχο χριστουγεννιάτικο σκηνικό είναι δημιουργία της εκπαιδευτικού κ. Βατσάκη Μαριανίκης και τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες τις επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός κα Βασιλική Σγούρου.

Συγχαρητήρια στους μαθητές μας και στις εκπαιδευτικούς μας!

Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2022,στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, έλαβε χώρα -για πρώτη φορά μετά την αρχή της πανδημίας-η σχολική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Η γιορτή διοργανώθηκε από το Δ1 και Δ2 τμήμα. Την επιμέλεια της γιορτής είχαν οι εκπαιδευτικοί των αντίστοιχων τμημάτων κες Βασιλική Αλεβίζου και Φωτεινή Γκούνη. Την επιμέλεια του σκηνικού ανέλαβε η κα Μαριανίκη Βατσάκη και της μουσικής η κα Βασιλική Σγούρου. Για την επέτειο μίλησε η κα Φωτεινή Γκούνη.

Μέσα από θεατρικά δρώμενα, ποιήματα, τραγούδια, αφηγηματικά και ηχητικά αποσπάσματα καθώς και οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ, τα παιδιά τα οποία συμμετείχαν όσο και οι θεατές βίωσαν το έπος του ’40 με τον πλέον άμεσο τρόπο.

Η γιορτή ολοκληρώθηκε με την απαγγελία από όλους, του εθνικού μας ύμνου.

Συγχαρητήρια στους μαθητές του σχολείου μας που έλαβαν μέρος στη γιορτή!!!

Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς

Στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας μέρας Ελιάς, οι μαθητές της ΣΤ΄ δημοτικού φύτεψαν μια ελιά στο προαύλιο χώρο του σχολείου και τα παιδιά της Α΄ Δημοτικού δια βοής της έδωσαν όνομα. Και το όνομα αυτής… «Νιόβη». Τώρα τα αγαπημένα μας πρωτάκια θα την φροντίζουν μέχρι την Έκτη δημοτικού και θα ανθίζουν παρέα μεγαλώνοντας.»